Uncategorized

Tips bagi yang berbadan GEMUK AIR

Gemuk it’s ohsome!!!!


       Seringkali bagi yang berbadan besar ini akan ejek dengan kawan-kawan. Sebenarnya, sesiapa yang berbadan ini comel. Tapi dalam gemuk-gemuk ini kenalah jaga permakanan juga tau.. Abaikan setiap ejekkan itu, kita anggap ejekkan itu sebagai pembakar semangat ataupun hiburan harian kita.. Terdapat 3 jenis gemuk yang dapat kita ulas untuk hari ini.

     3 Jenis-jenis gemuk


  1. Gemuk Air»»» badsn yang mengelambir dan lembik atas faktor kandungan air yang berlebihan dalam badan. Badan mudah rasa penat apabila melakukan aktiviti harian.
  2. Gemuk Angin»»» perut sering terasa sebudan sukar untuk membuang angin. Sering sekali mudah pening kepala.
  3. Gemuk Daging»»» badan terasa berst dan pejal.  Mudah penat melakukan aktiviti harian. Saat dalam proses untuk kuruskan badansukar kerana lemak dalam badan menjadi tepu. Ia bersalut sekali dengan daging. Untuk kurus perlu melalui pantang yang ketat agar proses penurunan badan berjalan dengan lancar.

Atasi masalah Gemuk Air

Banyak minum air kosong
Kerana orang yang gemuk air ini bukan sebab banyak minum air tetapi sebab dia kurang minum. Secara automatik otak akan berfikir untuk simpan air dalam badan agar untuk kegunaan dehidrasi. Walaupun berbsdan gemuk bukan bermakna kita perlu skip mjnum air kosong. Amalkan minum 8 gelas sehari, kurang ambil minuman berperisa atau bergula.

Kurangkan makanan bergaram
Fungsi garam sebagai penyedap makanan. Tetapi kita perlu elakkan untuk meletak garam berlebihan dalam masakan. Kerana garam boleh menjadikan badan kita lebihan air. Perlu elakan pengambilan makanan segara atau junk food sememangnya banyak mengandungi garam.

Amalkan bersenam
Semakin kerap kita bersenam semakin meningkat degupan jantung dan membuatkan tubuh berpeluh. Bila dilakukan secara rutin secara tidak langsung dapat seimbangkan air dalam tubuh. Senaman bagi yang gemuk air senaman yang fizikal atau senanan kardiovaskular contoh joging dan berenang.

Banyakkan makan sayuran dan buahan
Pengambilan sayur dan buah amatlah penting kerana banyak mengandungi vitamin semulajadi. Dalam sistem piramid makanan manusia buah dan sayur perlu diambil sama seperti karbohidrat dan protein kompleks. Ia fungsi bagi mengawal jumlah garam dakam tubuh.


Elakkan makan yang tinggi kalori
Kunci utama untuk pastikan diet kita berjaya atau tidak. Elakkan kandungan yang tinggi kalori kerana menjadi sia-sia bila kita bersenam, sedangkan pola permakanan kita tidak betul. Usaha untuk mengatasi masalah gemuk pun tidak berjaya.

Makan pisang dan yoghurt
Tambahkan pisang dan yoghurt dalam makanan kita kerana pisang mengandungi banyak potasium yang dapat membantu retensi air. Jika tidak berminat pada pisang, boleh tukar dengan kismis. Yoghurt pulak, mengandungi rendah lemak dan ada kultur aktif. Fungsi kultur aktif ini dapat meningkatan bakteria baik dalam perut.
 Okey cukup untuk saya ulaskan tentang gemuk air ini. Nanti tunggukan bahagian berikut tentang lagi dua jenis gemuk. Bagi anda yang berbadan besar jangan bimbang kerana saya ada vitamin yang sesuai untuk anda dan ianya selamat. Jom sama-sama menyertai Program Jom Kurus bersama Shaklee. Saya akan konsult anda sehingga berjaya. Saya dah pun cuba program ini.

Pada yang berminat boleh hubungi saya atau tinggalkan komen dan no telepon. Nak kurus jangan seksa badan?
ID: 1226735
Whatassp Linda: 017-9416675
Pengedar: Wangsamaju

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge