Ostematrix

6 Tanda Masalah Senggugut Yang Boleh Diatasi Dengan Supplemen

 

6 Tanda Masalah Senggugut

6 tanda masalah senggugut ini kalau kena langsung tak boleh buat kerja tau. Kebiasaan waktu senggugut berlaku semasa dan selepas haid.

Sejujurnya, Linda sendiri alami 6 tanda masalah senggugut yang teruk. Setiap kali datang haid, memang sangat sakit. Bila kena senggugut ini kawan-kawan ramai tak berani nak datang berbual.

Dan kebanyakkan yang ada masalah senggugut teruk ini telah merebak jadi masalah lain seperti cyst, fibroid dan lain-lain. Itu antara penyakit yang sangat popular dikalangan wanita.

6 Tanda Masalah Senggugut Yang Perlu Anda Tahu

  • Berlarutan 2 Hari Berturut-turut

Senggugut adalah normal, tetapi jika melebihi 2 hari semasa haid ia menjadi tidak normal, anda perlu ambil perhatian.

  • Darah Haid Keluar Terlalu Banyak Atau Sedikit

Darah haid yang normal adalah pada peringkat awal darahnya banyak tetapi senakin berkurang pada hari terakhir. Namun, darah yang sedikit tidak setimpal dengan sakit senggugut.

  • Sakit Di Bahagian Tertentu

Senggugut di bahagian tertentu adalah tidak normal. Sakit hanya tertumpu pada satu bahagian saja seperti sakit hanya pinggang. Ia boleh menyebabkan kita rasa tidak selesa.

  • Ubatan Tak Membantu Selesaikan

Dah kalau sakit senggugut yang teruk anda makan ubat pun tidak akan selesai masalah senggugut. Jika anda berlaku situasi seperti itu anda perlu segera dapatkan nasihat doktor dan perubatan diagnosis.

  • Umur Lebih 25 Tahun

Pada peringkat umur 25 tahun ini adalah tempoh senggugut meninggalkan kita semua. Namun jika anda masih mengalami masalah senggugut ini bermakna anda dalam kategori serius.

  • Aktiviti Harian Terhad

Senggugut ini akan menyebabkan anda kerap mengambil MC atau emergency leave (EL) sewaktu haid. Tetapi bagi yang normal anda akan mengalami masalah senggugut pada hari pertama haid saja. Hari seterusnya, boleh melakukan aktiviti harian seperti biasa selepas dapat rehat yang secukupnya.

Atasi Masalah Senggugut Dengan Supplemen

Tahukah anda:

Bagi anda yang ada masalah senggugut ini sememangnya memerlukan kalsium dan magnesium secukupnya. Ini kerana sewaktu haid anda telah banyak kehilangan kalsium. Keperluan kalsium perlu cukup supaya hari-hari beikutnya anda tidak akan berulangan masalah senggugut.

Cara Kurangkan Sakit Senggugut Yang No 8 Sangat Awesome

  • Kalsium

Akan memberikan sokongan pada kesihatan tulang dan otot. Dengan kekurabgan kalsium ia sangat kritikal yang boleh menyebabkan masalah senggugut yang semakin parah.

Kajian kesihatan yang telah dijalankan sekitar tahun 2017, menunjukan dua kumpulan telah diberikan kalsium 500mg setiap hari tetapi kumpulan yang lagi satu tidak diberikan. Dan hasil kumpulan tersebut menunjukan kumpulan yang tidak ambil ambil kalsium sangat terdedah kepada masalah senggugut.

  • Magnesium

Kalsium dan magnesium perlu digabungkan bersama bagi mengurangkan masalah kekejangan perut, kembung perut, serta masalah sembelit. Paling penting waktu malam anda akan dapat tidur yang lebih lena walaupun ketika haid.

6 Tanda Masalah Senggugut 6 Tanda Masalah Senggugut

Pengambilan ostematrix sangat digalakan bagi anda yang kerap alami masalah senggugut. Untuk tempahan anda boleh terus WhatsApp Linda.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge