masalah jerawat parut jerawat set jerawat lengkap Vitamin Semulajadi

Sebab Dan Kenapa Jerawat Selalu Naik. Rawat Jerawat Dengan Mudah Dan Selamat


Jerawat oh jerawat!! Jerawat suka sangatkan singgah dekat kulit wajah. Paling tak seronok kalau jerawat itu berbenjol dan merah-merah. Sangat malu dan boleh mengurangkan tahap keyakinan diri ini. Linda kalau naik jerawat pun menggelabah juga tau.

Dan Linda akan berfikir kenapa jerawat ini tak henti-henti naik ke wajah? Mesti anda selalu alamikan? Cuba mengaku??

Perlu ambil tahu sebab dan kenapa jerawat selalu naik diwajah.

J.E.R.A.W.A.T?

Adalah radang kulit yang biasa berlaku diwajah, dahi, bahu dan belakang badan. Ia teejadi disebabkan kulit kawasan ini mengandungi lebih banyak kelenjar minyak. Jerawat tidak berbahaya kalau dikawal tetapi ia boleh memberi kesan parut dan bekas pasa kulit. Ini menyebabkan kulit jadi tidak cantik dan bersih.

Nak rawat masalah jerawat perlu tahu punca yang menyebabkan jerawat sering berlaku.

Punca Jerawat

– Penghasilan minyak yang dalam kelenjar yang banyak menyebabkan ia tersumbat bersama dengan bakteria itu yang berlaku jerawat atau inflamasi kulit. Hormon juga dikaitkan dengan jerawat iaitu hormon androgen. Apabila hormon androgen meningkat kelenjar bawah kulit akan makin besar besar dan akan menghasilkan sebum. Keadaan ini akan mengakibatkan tumbuhnya jerawat pada wajah dan belakang badan.

Nak tahu lagi sebab jerawat di wajah dan belakang badan?

Sebab Jerawat Selalu Naik Diwajah Dan Badan

1) Terlalu Kerap Mencuci Muka

Terlalu kerap cuci muka jerawat akan jadi lebih teruk. Kulit boleh jadi lebih kering dan juga akan menghasilkan minyak yang banyak. Minyak diwajah ibarat kolam untuk jerawat. Jadi cuci 2kali sehari sudah memadai.

2) Umur

Tidak kira peringkat umur jerawat boleh naik terutama bagi remaja.

3) Genetik

Faktor genetik juga boleh menjadi peranan untuk jerawat naik. Kalau ada keluarga ada masalah jerawat anda juga akan mewarisi juga.

4) Tekanan

Elakkan diri dari terus tekanan ini boleh menyebabkan hormon dalam badan tidak seimbang yang akan menggalakkan pertumbuhan jerawat.

5) Kosmetik

Elakkan daripada terus menggunakan kosmetik. Jika anda alahan dengan bahan kosmetik itu boleh menyebabkan jerawat naik. Kebanyakkan bahan untuk menghasilkan kosmetik ini berasaskan minyak. Mekap yang dicuci tidak sempurna akan menyebabkan kulit wajah dinaiki jerawat.

6) Pemakanan

Makanan faktor penting juga jerawat naik. Makanan ringan dan segera boleh menjadikan kulit berjerawat disebabkan bahan yang ada pada makanan ini itu menjadikan indeks paras gula meningkat.

Sebab itu perlu tahu setiap jerawat terjadi disebabkan apa jerawat naik. Bila dah dapat tahu punca senanglah untuk merawat jerawat.

Baca: Hilangkan Jerawat Dengan Garlic

Rawat Jerawat Dengan Mudah Dan Selamat

Pengambilan vitamin tambahan sangat penting tetapi perlu pastikan vitamin yang anda ambil adalah dihasilkan dari bahan semulajadi. Jadi jerawat hilang kesihatan pun terjaga.

1- Alfalfa Complex

Penting untuk detox badan. Ia akan membantu membuang toksin dalam badan seperti usus, hati, dan darah kotor. Ingat usus yang kotor penyebab jerawat naik.

2- Gla Complex

Sebagai menstabilkan hormon dalam badan. Remaja biasanya mempunyai masalah hormon yang tidak stabil. Jadi akan mendorong jerawat naik dengan banyak. Kawal hormon untuk elakkan jerawat tetap tumbuh.

3- Vitamin C

Vitamin C paling asas untuk kulit. Yang berperanan penting dalam penghasilan kolagen untuk kulit. Jerawat dan kesan jerawat akan dapat dipulihkan dengan dengan pengambilan vitamin C dengan secukupnya.

4- Protein ESP

Membekalkan protein yang secukup untuk kulit. Protein membantu memperbaharui kulit yang lebih sihat. Bila kulit sihat parut jerawat lebih mudah untuk hilang dan pudar. Paling best kulit lebih bersih, anjal dan cerah.

Baca:Kulit Cantik Dengan Protein Soya

5- B-Complex

Lebih kenal sebagai vitamin anti stress. Stress yang berlanjutan boleh menyebabkan jerawat semakin banyak dan teruk.

6- Garlic

Antibiotik semulajadi untuk tubuh yang semulajadi. Ia dapat membantu membunuh bakteria pada kulit yang menyebabkan jerawat. Petua nak cantik macam artis Korea kena garlic.

Kekepan ada jerawat amat perlu ambil garlic ini terutama yang jenis jerawat batu. Perlu ambil dengan konsisten.

Inilah set lengkap untuk elakkan jerawat terus naik. Merawat jerawat dengan bantuan vitamin. Nak pelbagai tips dan bagaimana untuk jerawat kecut boleh terus whataspp Linda di 0179416675 atau klik button 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge