Uncategorized

Punca jerawat di wajah

Oh!! Tidak Jerawat

Setiap wanita pasti inginkan kulit wajah bebas daripada jeawat bukan??
Sama ada kita tahu untuk atasi ataupun tidak.

Pasti ramai di luar sana tercari- cari apa sebenarnya punca jerawat terjadi. Jerawat terjadi oleh beberapa faktor antaranya ialah:


      1) Hormon tdak stabil
 – boleh menyebabkan lebih banyak sebum keluar di permukaan wajaj. Selalu terjadi dikalangan remaja sekolah. Paling kerap terjadi pada remaja perempuan yang akil baligh. Lebih banyak sebum lebih banyak liang pori tersumbat. Jetawat boleh menjadi bengkak dan merebak.
     
      2) Bakteria
– Terjadi di sebabkan ” propionibacterium acnes”. Di temui didalam sel kulit wajah. Sumber makanan bakteria sel-sel kulit mati. Berhati- hati semasa menyentuh kulit wajah bimbang bakteria boleh berpindah pada bahagian lain. Menyentuh dan memicit boleh menyebabkan jerawat menjadi lebih besar. Boleh menjadi parut hitam jika selalu sentuh.

     3) Pengambilan makanan
– Pemakanan boleh mempengaruhi hormon dalam badan. Walaupun tidak secara langsung tetapi pemakanan boleh menyebabkan terjadinya jerawat. Makan pedas dan berminyak boleh mengaktifkan radang jerawat.

    4) Stress
– Stress menyebabkan jerawat menjadi aktif. Adrenalin serta hormon androgen di keluarkan secara berlebihan bila stress akan bertambah lebih banyak jerawat.

     5) Penggunaan kosmetik dan alat solek
– Wanita tidak lari daripada alat solek. Alat solek yang tidak di bersihkan dengan sempurna boleh menyebabkan bakteria berkumpul. Dan kosmetik juga tidak kurang juga. Lebih kerap penggunaan kosmetik lebih banyak minyak yang terdapat di wajah. Kurang pembersihan kulit wajah boleh menyababkan radang jerawat. Seelok-eloknya gunakan produk daripada bahan semula jadi. Jauhi daripada bahan terkarang dan merbahaya.

      6) Pancaran matahari
-Walaupun bukan punca utama terjadinya masalah jerawat tetapi haba yang terhasil daripada cahaya matahari boleh menyebabkan jerawat. Bila muka berpeluh dan berminyak tidak lap dengan sempurna boleh jadi jerawat.

     7) Pakaian
-Pakaian juga boleh menjadi punca jerawat diwajah. Pakaian yang tidak bersih boleh menyumbang kepada jerawat pada belakang badan.

    Itulah 7 punca jerawat terjadi di wajah mahupun di belakang badan. Walaupun kita ada banyak jerawat jangan bimbang saya ada jalan penyelesaiannya. Iaitu dengan pengambilan supplement yang teratur pasti anda semua boleh menjadi cantik.

ID: 1226735
Whataspp: 017-9416675

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge