Vitamin C Vivix

Kulit Kendur Tanda Kolagen Hilang Dalam Badan

Kulit kendur adalah gangguan kulit yang disebabkan oleh kehilangan kolagen dan lemak didalam lapisan kulit. Bagi menghindari masalah kulit kendur ada beberapa tips yang anda boleh ikut.

Kulit kendur

Kulit merupakan organ yang terbesar didalam tubuh manusia. Saat kolagen hilang dalam kulit kita dapat merasakan kulit kendur dan berkedut.

Oleh itu, sangat penting pengambilan kolagen dalam harian kita bagi memberikan tenaga pada kulit. Jom ikuti lagi tips elak kulit kendur dengan kolagen.

2 Sebab Kulit Kendur Tanda Kolagen Hilang

1. Tubuh tidak mengeluarkan kolagen semulajadi dengan banyak
2. Kolagen semulajadi musnah dengan sendiri disebabkan beberapa faktor.

Faktor Kolagen Hilang

  • Pemakanan
  • Tekanan
  • Pencemaran Alam Sekitar

Perubahan Kulit Kendur Yang Paling Ketara

1. Garis halus mula kelihatan

Garis halus bukan saja disebabkan faktor umur tetapi menjadi tanda kolagen dalam badan berkurangan. Yang akan berlaku pada kulit ialah penuaan menyebabkan kolagen merosot di bawah lapisan kulit.

Dermis yang kekurangan kolagen ini akan menyebabkan kulit menjadi kendur, kurang elastik dan muncul garis halus.

2. Tona Kulit Tidak Sekata

Ramai yang tidak tahu tona kulit juga berkaitan dengan kolagen. Bagi mendapatkan tona kulit yang sekata tubuh memerlukan para 3 kompenan dalam kolagen iaitu alanine, glycine dan hydroxyproline.

3. Parut Sukar Hilang

Kulit membantu tisu kulit dibentuk dengan kolagen bagi memulihkan luka dengan lebih cepat dan pantas. Jika kolagen tidak cukup dalam badan ia menyebabkan kulit lebih lama untuk dibaiki.

Boleh lihat melalui kesan luka pembedahan yang lambat bercantum dan parut jerawat menjadi hitam.

4. Kulit Semakin Kering

Kolagen berfungsi sebagai memberikan kelembapan pada bawah kulit. Asid amino yang semulajadi dalam badan tidak dapat bekerja dengan baik. Kerana kehilangan kolagen yang banyak sehingga kulit menjadi kasar dan juga gatal.

Cara Bantu Elak Kulit Kendur Dengan Kolagen

Pada seawal usia 30-an anda perlu mengamalkan pengambilan kolagen sebagai menu tambahan anda. Kerana lewat usia itulah kolagen akan berhenti secara perlahan-lahan.

Anda boleh dapatkan kolagen dengan cara mengambil vitamin C. Bagi membantu menggalakan kolagen semulajadi dalam badan dapat dihasilkan.

Jika anda sudah lewat usia 40-an sangat digalakkan mengambil makanan yang kaya dengan phytonutrient seperti polifenol. Kerana polifenol ini akan membantu memperbaharui sel kulit dan tenaga pada sel kulit supaya kulit lebih muda dan berseri.

Kulit kendur
Vitamin C bantu menghasilkan kolagen dalam badan secara semulajadi. Vitamin C ini sangat jimat dan berbaloi.
Kulit kendur
Sirap merah yang kaya dengan antioksida membantu mengurangkan masalah kulit kendur dan bantu kulit lebih muda dari usia.

Sebelum Linda terlupa jangan lupa jaga pemakanan dengan baik dan kurangkan gula dalam harian. Kerana kolagen mudah terurai dan rosak jika mengambil gula berlebihan dalam diet.

Jangan panik jika anda mengalami masalah kulit kendur jika anda seorang penjagaan diet yang sihat. Jadi bagi anda yang nak dapatkan supplement diatas boleh terus WhatsApp Linda untuk tempahan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge