Uncategorized

Kebaikan Omega-3 Untuk Masalah Kemurungan

Sebenarnya banyak kebaikan omega-3 terhadap kesihatan dan tubuh badan. Ia telah pun dikaji dengan teliti bagi memberi kesan terhadap jantung dan masalah keradangan. Termasuklah masalah kesihatan mental iaitu kemurungan.

Kebaikan omega-3

Penyelidikan ini telah dibuat lebih daripada 10 tahun bagi mengkaji kesan-kesan omega-3 terhadap masalah kemurungan, keadaan mental dan tingkah laku yang lain. Keatas ujian yang telah dibuat ia menunjukkan kebaikan omega-3 memang dapat membantu dalam merawat beberapa bentuk kemurungan.

Teruskan baca bagi mengetahui lebih lanjut tentang kebaikan omega-3.

Tentang Minyak Ikan Yang Ada Kebaikan Omega-3

Minyak Ikan

Terdapat 3 jenis utama omega-3 dalam diet dan 2 dalam minyak iaitu DHA dan EPA. Anda boleh mendapatkan minyak ikan dengan masukkan ikan dalam diet anda melalui supplemen.

Omega-3 ini akan memperbaiki dan juga boleh mencegah beberapa keadaan serti masalah jantung, rheumatoid arthritis dan kolestrol tinggi.

Omega Guard Yang Wajib anda beli

Kebaikan Omega-3 Dan Masalah Kemurungan

Kemurungan memerlukan jenis asid lemak yang ada dalam omega-3 bagi berfungsi lebih baik untuk otak. Kajian mempercayai bahawa mereka yang mempunyai masalah kemurungan ini kekurangan EPA dan DHA.

Pada 2009 mereka para penyelidik mengkaji semula tentang EPA dalam merawat 3 jenis kemurungan.

  • Kemurungan utama bagi orang dewasa
  • Kemurungan utama pada kanak-kanak
  • Kemurungan bipolar

Kebaikan omega-3

Kaji telah menunjukan pengambilan EPA semua jenis menunjukan peningkatan yang sangat ketara berbanding yang tidak ambil.

Begitulah tinjauan pada tahun 2014 tentang kebaikan omega-3 dan kemurungan bahawa DHA memainkan penting bersama-sama dengan EPA dalam rawatan masalah kemurungan.

Tambahkan Omega-3 Dalam Diet Anda Untuk Tingkatkan Tahap Kesihatan

Dapatkan supplemen tambahan bagi mengelakan masalah kemurungan. Anda boleh berbincang doktor sebelum mengambil sebarang supplemen minyak ikan. Bagi mendapatkan dos yang lebih tepat tahap kesihatan anda.

Secara seluruhan, kajian yang telah dilaku sehingga kini bagi mendapatkan manfaat omega-3 dan minyak ikan dalam rawatan kemurungan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge