carotomax Omega Guard Vitamin Youth YOUTH Skincare

Cara Penjagaan Kulit Berminyak Elak Jerawat Lebih Teruk

Hari Linda nak kongsikan dengan anda beberapa cara penjagaan kulit berminyak. Sebelum Linda nak kongsi bagi anda yang mempunyai masalah kulit berminyak.

Cara penjagaan kulit berminyak

Okey.. Biasanya anda yang mempunyai masalah kulit berminyak kulit seperti kena goreng ikan. Terutama sekali yang suka bermekap pasti mekap akan cepat luntur kalau kena panas.

Tahukah anda,

Kulit wajah yang berminyak lebih berisiko untuk mendapat masalah serti jerawat, blackhead, dan jerawat lebih teruk sehingga meninggalkan kesan parut.

Ini kerana liang pori wajah anda telah tersumbah dan bakteria akan mudah membiak. Sebab terperangkap ke dalam liang pori. Ada berita baik untuk anda yang mempunyai kulit wajah berminyak.

Sebenarnya, anda yang mempunyai kulit jenis berminyak ini sangat bertuah tau. Kerana kalau anda kulit jenis ini tidak akan nampak garis-garis halus pada wajah.

Arti kata mudah, susah nak nampak tanda-tanda penuaan pada wajah.

4 Cara Penjagaan Kulit Berminyak Yang Perlu Anda Tahu

1. Pilih Pencuci Wajah Yang Sesuai

Sangat penting untuk pemilihan pencuci wajah. Silap pilih masalah kulit wajah akan menjadi lebih teruk dan serius. Yang mempunyai kulit berminyak jangan pilih jenis yang mengeringkan kulit.

Kerana bila kulit kering makin banyak minyak akan dikeluarkan oleh kulit bagi mengekalkan kelembapan. Jadi cuci wajah maksimum 3 kali sehari.

Anda boleh gunakan pencuci wajah Youth

2. Exfoliate/Scrub

Kulit yang berminyak sangat mudah menghadapi blackhead, whitehead dan sel kulit mati. Jadi rajinkan diri scrub wajah anda semggu 2 kali bagi membantu membuang blackhead dan sel kulit mati secara natural.

Yang suka picit jerawat tolong jaga pantang jari itu dari terus sentuh wajah. Exfoliation sangat membantu menanggalkan sel kulit mati. Pilih exfolition dan scrub yang mempunyai green tea kerana tinggi antioksidan.

Nak lagi senang guna saja uncang teh hijau sebagai scrub atau anda boleh gunakan penyegar wajah Youth.

3. Tidak Mekap Dengan Tebal

Cara penjagaan kulit berminyak

Kalau anda yang mempunyai kulit berminyak elakkan memakai mekap dengan tidak tebal. Cukup nipis saja bagi mengelakkan ia menyumbat pori wajah.

4. Jaga Pemakanan

Bagi kulit berminyak perlu titip beratkan pengambilan makanan yang sihat. Anda boleh makan yang berminyak dan lemak tetapi anda perlu detoks.

Kan anda dapat pakej kulit wajah tidak berminyak badan anda lebih sihat betul tak? Jadi apa salahnya berkorban sedikit untuk lebih cantik.

Tips Supplemen Tambahan Cara Penjagaan Kulit Berminyak

Bukan luaran saja perlu anda ambil berat tetapi pengambilan supplemen juga penting. Antara supplement yang anda boleh ambil ialah vitamin A dan Omega-3 digalakkan.

Menurut kajian, anda yang mempunyai masalah kulit berminyak dan berjerawat sangat penting ambil supplemen ini selama 3 bulan berturut bagi mendapatkan kulit yang lebih sihat, licin dan jerawat kurang.

Kenapa Vitamin A penting untuk kulit?

Kerana vitamin A ini akan membantu membaik pulih lapisan kulit dan akan mengurangkan penghasilan minyak berlebihan.

Kenapa Vitamin Omega-3 penting untuk kulit?

Bagi omega-3 pula ia mempunyai fatty acid yang akan seimbangkan hormon dalam badan dan akan mengurangkan keradangan pada kulit akibat jerawat.

Jadi dari mana nak dapatkan vitamin A dan Omega-3 ini?

Cara penjagaan kulit berminyak

Anda boleh terus WhatsApp Linda untuk tempahan supplemen untuk kulit berminyak.

1 thought on “Cara Penjagaan Kulit Berminyak Elak Jerawat Lebih Teruk”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge