Omega Guard Ostematrik Ostematrix Performance Drink Set Shaklee Vitamin C

Bengkak Kaki Ketika Buat Umrah Dan Haji?

Bengkak kaki selepas buat umrah dan haji sangat memeritkan dan sukar untuk membuat ibadah semula. Pengalaman ini masih terniang-niang lagi di ingatan Linda ketika buat umrah kali pertama.

Bengkak kaki

Linda sangat teruja bila lamaran untuk ke tanah suci sebagai tetamu Allah walaupun perancangan dibuat awal tahun hari itu. Tetapi sayang bengkak kaki membuatkan diri ini terasa bimbang untuk melakukan ibadah umrah.

Bersediakah anda dengan fizikal dan mental ketika buat Umrah?

Faktor Bengkak Kaki Ketika Buat Umrah

1- Banyak Berjalan

Tempoh masa untuk membuat ibadah umrah sangat panjang. Bermula di Airport KLIA ke Airport Jeddah anda sudahkan melakukan banyak pergerakan.

Dari hotel ke masjidilharam, semasa buat tawaf 7 pusingan dan saie 7 pusingan juga. Semua itu memerlukan banyak pergerakkan sehingga boleh berlaku bengkak kaki anda.

2- Perubahan Cuaca

Semasa Linda sampai di hotel Mekah pada Jumaat 1.30 pagi suhu pagi itu mencecah 28 darjah celcium. Tapi pada sebelah siang sewaktu nak solat Jumaat cuaca panas menjadi 38 darjah celcium.

Panas di Malaysia dengan Mekah berbeza kerana panas di Malaysia lembap tetapi panas di Mekah kering yang buatkan diri mudah rasa letih.

Dengan keadaan suhu berubah-ubah ini menyebabkan diri kita mudah rasa semput, demam dan banyak lagi masalah kesihatan. Keadaan cuaca begini menyebabkan kaki anda berasa tidak selesa.

3- Habuk Dan Debu-debu

Dengan keadaan Mekah yang dalam proses pembesaran Masjidilharam pastinya ada kesan-kesan habuk dan debu. Walaupun setiap minit lantai di mop tetapi orang dari negera lain datang pasti meninggalkan kesan debu lagi dilantai.

Dengan keadaan kepadatan jemaah dari pelbagai ceruk rantau dan pelbagai penyakit akan mudah tersebar. Tetapi cabaran yang anda perlu hadapi adalah ketika tawaf elakkan diri daripada terlalu rapat dengan jemaah lain kerana peratusan untuk kena pijak kaki sangat tinggi.

Keadaan beginilah akan menyebabkan anda bengkak kaki dan sakit.

4- Aktiviti Ibadah Yang Padat Dan Lasak

Saat mencabar bila anda nak mulakan buat umrah pertama. Diri kita perlu terima apa saja yang berlaku ketika hendak solat, nak buat tawaf dan saie. Kerana orang dari negara lain akan rempuh saja ketika anda tengah buat tawaf dan saie.

Jarak antara hotel ke masjidilharam berbeza- beza mengikut pakej yang anda ambil.

Mahal pakej yang anda ambil maka dekatlah hotel anda sekurangnya jaraknya antara 100 meter ke 200meter. Tetapi yang kurang kemampuan 500 meter ke atas termasukkan perjalan yang perlu anda lalui berbukit atau jalannya landai.

Aktiviti ziarah ke taif, Hudaibiyah, dan beberapa tempat lagi yang akan ziarah sangat memerlukan kekuatan kaki kerana anda perlu naik turun bas. Linda pasti keadaan begini bagi orang tua akan mudah bengkak kaki dan sakit sendi.

Bengkak kaki

Anda banyangkan hampir 10 kali naik turun bas, Berjalan dari hotel ke masjidilharam dan tawaf 7 pusingan dan saie 7 pusingan????

Sediakan Diri Anda Bermula Hari Ini

1. Banyakkan Berjalan

Mula anda daftar ke Agensi Umrah anda dah kena banyakkan aktiviti berjalan. Bukan dah sampai Mekah baru nak berjalan tau memang kaki akan lenguh.

Luangkan sedikit masa untuk anda buat aktiviti berjalan dan naik turun tangga. Di masjidilharam tidak mempunyai lift.

2. Rutin Ibadah

Kurangkan tidur malam dan banyakkan bersolat. Kerana di Mekah anda akan bangun seawal 2 atau 3 pagi untuk ke masjid bagi mendapatkan tempat dekat dengan kaabah.

Ini bagi mengelakkan badan dan otot-otot anda terkejut dengan suasana di Mekah nanti.

Rahsia Linda Kekal Bertenaga Sepanjang Buat Umrah

Mestilah pengambilan makanan tambahan yang membantu Linda kekal aktif sepanjang di Mekah. Pengambilan vitamin perlu di ambil dari Malaysia lagi bagi menguatkan sistem otot dan imun badan.

Nanti tidaklah segala otot dan imunisasi terkejut dengan suasana di Mekah tu. Jadi vitamin yang Linda amalkan sepanjang di Mekah adalah:-

1. Ostematrix

Mengerjakan ibadah umrah sangatlah memenatkan anggota tubuh badan terutama di bahagian sendi dan otot kaki anda. Pengambilan ostematrix ini membantu mengurangkan bengkak kaki, sakit-sakit dan ia boleh memberikan tidur yang lena walaupun untuk 2jam.

Faktor cuaca yang sejuk mahupun panas ia boleh menyebabkan rasa menyucukkan di tapak kaki anda. Jadi bagi mengelakkan masalah ini terus berlaku ambillah ostematrix ini.

Bengkak kaki

2. Vitamin C

Vitamin C sangat penting ketika anda mengerjakan umrah kerana vitamin C ini akan membantu menguatkan imunisasi badan anda. Ia bagi mengelakkan berlakunya masalah selsema, batuk dan mudah demam.

Bengkak kaki

3. Omega Guard

Omega guard adalah supplement yang sangat penting bagi mengelakkan berlakunya sakit sendi dan bengkak kaki. Pengambilan Omega 3 ini akan membantu memberikan tenaga dan pelindungan tubuh badan daripada diserang pelbagai penyakit. Terutama bagi masalah bengkak kaki dan batuk.

Bengkak kaki

4. Performance Drink

Mengelakkan diri anda terhidrasi kerana cuca panas boleh membuatkan bendalir dalam badan akan berkurangan.

Performance drink ini akan memastikan badan anda kekal hidrat dan elakkan diri anda cepat rasa haus dan memberi kekuatan pada otot kaki anda.

Caranya ambil 2@3 sudu masuk dalam botol kemudian tambahkan dengan air zam zam. Air zam zam sekarang ini dah ada yang sejuk jadi performance drink anda lebih sedap.

Bengkak kaki

Kongsikan maklumat kebaikan supplemen ini kepada rakan-rakan anda yang bakal mengerjakan umrah dan haji.

Anda boleh terus WhatsApp Linda untuk tempah supplemen untuk bakal Haji dan Hajah.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge